Pentru a putea alege in deplina cunostinta de cauza un scaun ergonomic ar trebui sa stim in primul rand ce inseamna ergonomia.
Ergonomia este definita drept disciplina stiintifica care studiaza interactiunea dintre oameni si alte elemente ale unui sistem, precum si profesia care aplica teorii, principii, informatii si metode de design pentru optimizarea activitatii omului si performantele sistemului din care acesta face parte (definitie adoptata in august 2000 de catre consiliul director al Asociatiei Internationale de Ergonomie).
Importanta ei vine din faptul ca aplicarea principiilor ergonomiei la locul de munca inlesnesc prevenirea si controlul afectiunilor musculoscheletale aparute ca urmare a miscarilor repetitive puternice sau prin mentinerea posturilor incomode.
Anumite caracteristici sunt obligatorii pentru un scaun bun, indiferent de modul în care intenționam să-l utilizam :
• reglarea sau inaltimea scaunului – scaunele de birou ar trebui sa fie usor de reglat. Parghia de reglare pneumatica este cel mai usor mod de a regla un scaun. O inaltime a scaunului care variaza intre 35 si 51 de cm de la podea ar trebui sa fie in regula pentru marea majoritate a oamenilor. Acest lucru permite utilizatorului sa-si tina talpile pe podea, coapsele si bratele orizontal si chiar la nivelul biroului.
• Latimea si adancimea sezutului scaunului – scaunul trebuie sa aiba sezutul suficient de lat si adanc pentru a sustine orice utilizator. De regula, latimea standard este intre 38 si 43 de cm. Adancimea scaunului (din fata pana in spatele lui) trebuie sa fie suficienta pentru ca utillizatorul sa-si poata sprijini spatele de spatarul scaunului ergonomic, astfel incat sa ramana intre 5 si 10 cm din spatele genunchilor pana la la partea din fata a sezutului scaunului. Inclinarea inainte sau inapoi a sezutului trebuie sa fie de asemenea reglabila.
• Suportul lombar – Suportul lombar este foarte important la un scaun ergonomic. Ar trebui sa fie reglabil pentru ca fiecare utilizator sa poata ajusta acest suport in functie de curbura anatomica a coloanei lombare.
• Spatarul – latimea spatarului unui scaun ergonomic ar trebui sa fie 30 si 48 de cm, iar inaltimea si in unghiul de inclinare, ar trebui sa fie reglabile. Daca scaunul este dintr-o singura piesa, inclinarea inainte si inapoi a spatarului ar trebui sa fie reglabila si sa aiba un mecanism de blocare pentru ca utilizatorul sa poata mentina unghiul satisfacator de inclinare pentru el.
• Materialul de umplutura ar trebui sa fie suficient pentru a asigura confortul in cazul unei sederi indelungate pe scaun, iar tapiteria ar trebui sa fie dintr-un material care respira mai degraba decat o suprafata dura.
• Stabilitatea scaunului – este recomandabil ca scaunul sa aiba o baza in cinci puncte.
Un scaun bine proiectat si executat permite utilizatorului sa stea intr-o pozitie echilibrata, insa nu este singura componenta de luat in seama pentru desfasurarea activitatii intr-un birou.
Dr. Alin Popescu
http://www.dralinpopescu.ro