Selectează o Pagină

Atunci cand vine vorba de amenajarea bucatariei miza principala este optimizarea. Bucataria este strict un spatiu functional destinat pregatirii si prepararii mancarii si in multe cazuri serveste si drept un spatiu de luat masa. In ciuda acestor scopuri, amenajarea bucatariei nu este chiar atat de simpla. Chiar daca nu sunt necesare elemente decorative in aceasta incapere, ci toate componentele converg in realizarea activitatilor specifice intr-un mod cat mai eficient, amenajarea bucatariei are cateva particularitati de care este bine sa tinem cont.

 

Printre primele achizitii pe care le facem se numara mobilierul de bucatarie. Ne orientam dupa materialul din care sa fie confectionat, dupa model, dupa combinatii de culori, dupa dimensiuni sau numarul de corpuri de care avem nevoie si dupa multe alte aspecte in functie de necesitati. Unii isi gasesc mobilierul de bucatarie dorit in magazinele de mobila, altii prefera sa dea comanda pentru a fi siguri ca produsul este exact asa cum si-l doresc. Insa pentru amenajarea bucatariei este nevoie de multe alte elemente. Nu putem aseza doar mobilierul si atat. Insa fiind printre primele lucruri pe care le cumparam sau comandam, putem spune ca mobilierul de bucatarie va da tonul in achizitionarea celorlalte.

Altfel spus, alegerea nuantei de culoare sau a modelului va determina ca celelalte elemente sa respecte in principiu aceleasi reguli pentru armonizarea cromatica a spatiului. Printre elementele care vor depinde de alegerea mobilierului se numara corpurile de iluminat, faianta, masa si scaunele, tapetul de pe perete, alte piese de mobilier si multe alte elemente, asa cum vom vedea ceva mai tarziu.

Mai intai, in bucatarie este indispensabila aplicarea faiantei in zona mobilierului. Fiind o zona cu risc ridicat de murdarire a peretilor prin stropi de ulei, suc, vin sau diferite feluri de mancare in procesul de preparare, faianta te va ajuta sa cureti mai usor aceste suprafete. Dar pentru o amenajare reusita a bucatariei va trebui sa tii cont de modelul mobilierului in achizitionarea faiantei. Nu vei putea, de pilda, sa alegi o mobila de culoare rosie si sa aplici faianta de culoare verde pe perete. Cele doua culori nu se vor potrivi din punct de vedere al design-ului interior. Dar nici nuanta gresiei sau a parchetului nu trebuie neglijata. Alese cu inspiratie, fie ca te decizi asupra gresiei, fie asupra parchetului, nuantele trebuie sa corespunda cu mobilierul de bucatarie.

Unde vei lua masa? In living sau in bucatarie? Daca te-ai decis in a construi un spatiu de servit masa in bucatarie vei avea nevoie de un coltar sau de un grup de masa cu scaune. Insa si acestea vor depinde de alegerea nuantei de mobilier. Ar fi ideal daca vei gasi aceeasi nuanta de lemn cu mobila pentru un coltar sau pentru masa si scaune.

Nici corpurile de iluminat nu scapa din aceasta lista. Pentru servirea celor mai speciale preparate gatite de catre tine este nevoie de lumina pentru ca invitatii sa se poata bucura nu numai de gustul acestora cat si de aspectul farfuriei. Alege corpuri de iluminat in functie de celelalte elemente ale bucatariei si in functie de stilul ales. Un mobilier de bucatarie cu accente moderne va avea nevoie de corpuri de iluminat potrivite.

In aceeasi categorie de elemente care vor depinde de alegerea mobilierului de bucatarie se incadreaza si perdelele, draperiile sau covorul. In functie de amenajare, exista bucatarii care au nevoie de un mic covoras sau o perdea scurta in geam. Respectarea nuantelor de culori ale mobilierului va crea un rezultat frumos. De asemenea se poate tine cont si in alegerea tapetului pentru perete, in alegerea elementelor decorative (tablouri, vaza cu flori, lumanari etc.) sau a altor piese de mobilier pentru amenajarea bucatariei. Descopera intreaga gama de piese de mobilier de bucatarie din magazinul nostru!

Pin It on Pinterest

Share This