Designul spatiului de lucru influenteaza intr-o mare masura atat eficienta, cat si calitatea muncii. In plus, un birou decorat cu atentie la detalii duce la o mai buna coeziune a echipei, dar si la o stare de spirit mai buna. Este un factor important si de care orice manager ar trebui sa tina cont. Iata, asadar, care sunt trendurile in designul birourilor si ce nu trebuie sa-ti lipseasca dintr-un spatiu de lucru conceput inteligent,dar si cum poti sa imbini piese de mobilier office pentru ca echipa ta sa se simta foarte bine la locul de munca.

Au apus zilele in care sediul unei companii era doar o cladire cu birouri sobre si lipsite de personalitate. In prezent, sediul oricarei firme este o carte de vizita si o expresie a valorilor companiei. Asa cum atunci cand pasesti intr-o casa iti poti imagina in linii mari cum este persoana care locuieste acolo, cand intri in sediul unei firme iti poti da seama care este domeniul, cultura organizationala si etica muncii in compania respectiva.

Designul birourilor depinde foarte mult si de profilul companiei. Intr-o agentie de publicitate birourile ar trebui sa arate altfel decat intr-o firma de contabilitate pentru ca oamenii din domeniile respective au nevoie de stimuli diferiti pentru a lucra eficient.

Spatiul de lucru nu trebuie sa fie doar un birou cu un laptop, el trebuie sa aiba energia care sa ajute angajatii sa se concentreze mai bine, sa colaboreze si sa isi atinga adevaratul potential. Oamenii sunt dependenti de mediul in care traiesc, iar cand iti petreci 8-9 ore pe zi la birou, 5 zile din 7, mediul isi pune negresit amprenta pe felul in care gandesti si lucrezi.

Managerii care vad designul ca pe un simplu moft ar trebui sa priveasca inspre marile companii ale lumii. Imagini din birourile unor giganti IT precum Google sau Facebook au facut inconjurul lumii si, nu intamplator, aceste companii au si profituri uriase in fiecare an si au si cei mai fericiti angajati. Din punct de vedere al amenajarii spatiilor, aceste companii au dat lumii o lectie pretioasa si au aratat ca un birou colorat, cu spatii de relaxare si chiar si cu locuri de dormit nu fac decat sa creasca productivitatea angajatilor.

Spatiile de lucru conventionale au devenit acum istorie, iar in prezent birourile sunt pline de culoare si sunt decorate astfel incat sa dea senzatia unui loc in care domneste buna dispozitie. Trendurile sunt in continua schimbare si sunt conturate in mod special de cerintele angajatilor.

Dispare camera de arhiva si dulapurile cu dosare – companiile folosesc acum tehnologia pentru a-si stoca informatiile, asa incat in birouri nu mai vedem nici camera de arhiva, nici dulapuri cu bibliorafturi si nici teancuri de dosare pe birourile angajatilor. Aceste lucru ajuta la crearea unui spatiu aerisit, eliberat de aglomeratia inutila.

Dispar cablurile – suntem in epoca wireless, asa ca dispar toate cablurile inutile, care incarca vizual spatiul si dau senzatia unui birou aglomerat.

Masa de lucru se transforma – nu mai avem de-a face cu clasicele birouri si scaune, acum se lucreaza pe statii mobile, cu scaune ergonomice sau care ofera corpului o pozitie apropiata de cea din picioare. Principala caracteristica a acestor noi birouri este faptul ca ele se modifica dupa nevoile angajatilor si nu invers.

Mai multa verdeata – natura devine parte integranta in spatiul de lucru, iar prezenta ei nu are doar o explicatie estetica. Plantele contribuie la imbunatatirea puterii de concentrare, la reducerea stresului, dar si la purificarea aerului din interior. De asemenea, se au in vedere tot mai mult crearea unor spatii verzi in jurul cladirilor de birouri sau macar alegerea unui birou in apropierea muntilor.

Spatii de relaxare – ele devin din ce in ce mai populare si mai folosite. In mediile creative, dar nu numai, e nevoie uneori sa te retragi de la spatiul tau de lucru clasic si de la laptop pentru ca mintea sa se poate relaxa si sa gaseasca o solutie la o anumita problema. Acesta spatii de relaxare sunt de mare ajutor in acest sens. Mai mult decat atat, unii angajati se concenteraza pur si simplu mai bine intr-o sala de relaxare decat la propriul birou.

Open space, dar si sali pentru lucru individual – birourile tip open space sunt cele care dicteaza acum in ceea ce priveste designul, insa este cu siguranta nevoie si de sali individuale, unde orice persoana se poate retrage pentru a avea parte de liniste sau pentru a face o conferinta telefonica.

Daca intentionezi sa faci cateva modificari in birou, poti alege piese de mobilier office de la Mobila-Ghencea – partenerul tau de incredere atunci cand vine vorba de spatiile in care locuiesti sau muncesti.

Pin It on Pinterest

Share This