Se preteaza coltare de living pentru orice tip de living? Ce elemente de mobilier putem adauga sau indeparta pentru a avea un living functional, primitor si elegant? Cu totii ne dorim living-uri cat mai mari si spatioase, dar, in acelasi timp, le dorim bine mobilate si decorate.
Obtinerea unui living ca in reviste poate deveni o adevarata provocare mai ales atunci cand dimensiunile camerei sunt modeste. Totusi, este prilejul ideal pentru a ne pune la bataie creativitatea. Este normal sa ne dorim un living estetic, in care sa ne petrecem cu placere timpul zi dupa zi. De aceea venim in sprijinul vostru cu cele mai bune idei de maximizare a spatiului din living.
Acorda atentie podelei
Ce ocupa cel mai mult spatiu in cadrul unei camere? Podeaua, bineinteles, fiind elementul cu cel mai ridicat grad de impact asupra design-ului si perceptiei spatiului de locuit. Ideal ar fi sa folosesti un singur tip de material pentru podeaua living-ului, fie parchet din lemn sau covor, deoarece acest lucru va mari vizual spatiul din camera intr-un mod considerabil.
Daca iti doresti sa pui un covor pe podeaua existenta, sfatul ar fi sa alegi un covor in nuante similare cu podeaua. Astfel, nu vei crea piedici sau granite vizuale, lasand spatiul sa curga armonios de la un capat la altul. Iar atunci cand alegi mobilierul, cum ar fi dulapuri, mese sau coltare pentru living, cel mai bine ar fi ca acestea sa aiba picioare, lasand spatiul sa se piarda gradual sub ele si nu sa se opreasca brusc.
Profita de pereti
Spatiul dintr-o camera se defineste, atat fizic cat si vizual, de locul unde peretii intalnesc podeaua. Desi nu poti modifica peretii unei incaperi fara o echipa de muncitori, cu ajutorul unor artificii in realizarea design-ului interior, ce sublinieaza inaltimea si verticalitatea peretilor, poti face o camera sa para mult mai mare.
Asadar, foloseste draperii pana la podea, in locul celor scurte, pentru ca va crea senzatia de camera mai inalta. Rafturile pentru carti de la podea si pana in tavan vor acapara de asemenea privirea, generand un sentiment de verticalitate. Daca iti plac cornisele decorative pentru tavan, le poti folosi si pe acestea pentru a face oaspetii sa se uite in sus, un artificiu ce va lasa impresia de camera spatioasa.
Gandeste bine zona de luat loc
Un living nu poate fi complet fara o zona unde te poti aseza confortabil, atat tu, cat si familia ta si prietenii tai. Ce ar fi mai potrivit pentru living-ul tau? O canapea sau un coltar de living spatios? Unde sa pozitionezi aceasta piesa de mobilier pentru a profita cat mai mult de spatiul disponibil?
Canapelele pot fi optiuni chic, dar sunt mai potrivite pentru living-uri de dimenisiuni mici. Le poti folosi si in living-uri spatioase daca adaugi fotolii si tabureti, pentru a mari spatiul de sezut. Ca sa nu incarci living-ul si sa ai si spatiu de sezut suficient, cel mai bine ar fi sa optezi pentru un coltar de living, in special un coltar extensibil. Acesta poate fi pozitionat in fata unei ferestre, unde, de obicei, ramane spatiu neutilizat, dar si pentru ca aici lumina va fi suficienta in cazul in care vrei sa citesti.
Tine cont de rutele de trafic atunci cand mobilezi living-ul
Rutele pe care te poti misca fara piedici, in care spatiul curge neintrerupt, creeaza fara dubii senzatia de spatiu generos. Pe langa asta, este foarte practic sa aranjezi mobila de living in asa fel incat toata lumea sa poate circula in voie, fara a fi nevoie sa ocoleasca diverse obstacole. Incearca sa iti imaginezi unde va merge o persoana care intra in camera, spre un coltar sau un scaun de exemplu, si aranjeaza mobila astfel incat accesul prin living sa fie permis cu usurinta.
Atrage atentia cu ajutorul unui punct fix
Stiai ca exista metode prin care poti distrage atentia de la marimea redusa a unei camera? In cazul living-ului poti face asta cu ajutorul unui punct fix, de obicei prezent pe un perete. Poate fi un perete accent, vopsit cu o culoare contrastanta, o piesa de mobilier indrazneata, sau un perete acoperit cu obiecte de arta. Da, poti folosi tablouri sau imagini asezate pana la tavan, pentru a purta privirea in sus.
Foloseste oglinzi pentru a reflecta lumina
Oglizile sunt, probabil, asul din maneca designer-ilor de interior atunci cand au de a face cu incaperile de dimensiuni reduse. Cu ajutorul oglinzilor peretii parca dispar, iar lumina inunda cu abundenta fiecare colt al camerei. Efectul creat este de camera marita semnificativ.
Daca doresti sa folosesti oglinzi, plaseaza-le in fata unor obiecte decorative, precum draperii sau plante, pentru a crea un efect placut privirii. De asemenea, alege oglinzi mari inramate, ce pot fi rezemate pe podea, sau un numar de oglinzi mai mici fixate pe un perete. Nu acoperi un perete intreg cu oglinzi, pentru ca da un efect retro si poate altera estetica incaperii.
Pentru un design cat mai reusit si o organizare a spatiului cat mai optima, incepe prin alegerea pieselor importante, precum coltare de living, dulapuri, masa de cafea, fotolii, si scaune. Nu uita sa ai in vedere faptul ca nu este recomandat sa alegi prea multa mobila, deoarece risti sa aglomerezi si sa micsorezi spatiul din living foarte mult.