Calitatea aerului in marile orase sau in localitatile cu industrie poluanta este un risc real pentru populatie si mai ales pentru persoanele vulnerabile (copii si bolnavi care au afectiuni respiratorii). Acesta este unul dintre pericolele ascunse care ne ameninta sanatatea, dar si aerul din interiorul casei este adesea contaminat din cauza materialelor de constructie sau renovare, a materialelor din care s-a produs mobilierul sau a produselor de intretinere si curatenie a locuintei.
Ambientul casei trebuie sa fie in centrul atentiei parintilor
Noii nascuti si copiii mici au imunitatea in curs de consolidare, iar daca in casa sau in jurul casei exista un mediu poluant, iar cei mici sunt frecvent in contact cu substante periculoase, prin alimentatie, medicamente sau chiar produse de ingrijire corpolara, sanatatea lor poate fi afectata prin reactii alergice sau afectiuni respiratorii si nu numai, dar si dezvoltarea organismului copiilor sau a anumitor functii poate fi periclitata.
Peretii casei pot fi o ingrozitoare capcana pentru sanatatea copilasilor, dar si adultii sunt expusi la probleme respiratorii din cauza unei calitati precare a aerului din interiorul unei locuinte. Cea mai vizibila si cunoscuta problema este igrasia, care poate cauza astm si diverse alte probleme de sanatate. Sau folosirea unor materiale de constructie cu o concentratie periculoasa de substante toxice, combinata cu folosirea de geamuri termopan vor face sa nu fie posibila o circulatie propice a aerului in casa. Solutia ideala ar fi folosirea unor materiale sanatoase – izolare cu materiale organice, precum canepa, lana etc., zugravire cu var sau alte solutii care nu aduc riscuri pentru sanatate si geamuri care sa lase casa sa respire sau o aerisire frecventa a incaperilor.
Podeaua noua sau mobila cumparata recent sunt adesea surse de emanatii toxice, formaldehida poate fi simtita in aer daca s-au folosit solventi in lucrari de amenajare sau in producerea unor obiecte de mobilier. Paturile pentru dormitor, dar chiar si coltarele pentru living extensibile pot fi printre cele mai periculoase corpuri de mobilier daca s-au folosit in producerea lor materiale care pot fi surse de emanatii toxice. De aceea, daca nu se pot cunoaste exact materialele folosite pentru producerea mobilierului, foarte importanta este aerisirea incaperilor.
Din anul 2006 s-a interzis si in România fabricarea si folosirea azbestului, insa materialele contaminate cu azbest care sunt in uz pe acoperisuri sau in alte parti ale unei case nu este obligatoriu sa fie inlaturate, ramanand sa dispara pe masura ce se distrug sau cand sunt inlocuite de proprietari. Insa acest material este cancerigen si cauzator de multe alte afectiuni extrem de grave (azbestoza, fibroza pulmonara), care nu apar imediat dupa expunerea la acest material, ci intoxicatia la azbest are repercursiuni asupra sanatatii de-a lungul mai multor ani.
Calitatea alimentelor si a produselor cu care intra in contact copiii
Orice persoana este responsabila pentru sanatatea sa, dar parintii sunt responsabili si pentru bunastarea copiilor lor. Nu este simplu controlul alimentatiei si ingrijirii sanatoase a copiilor, deoarece este o abundenta de produse destinate copiilor, insa regula de baza ar trebui sa fie minima expunere a copiilor la chimicale.
Posesorii de telefoane inteligente pot folosi aplicatii pentru a verifica etichetele produselor din magazine – Yuka fiind una dintre cele mai bune variante –, iar cumparatorii vor fi surprinsi cate dintre produsele despre care credeau ca sunt sanatoare contin substante periculoase pentru sanatate.
Ca o idee generala despre cum ar trebui sa ne ferim de produse periculoase, orice are multe chimicale, inclusiv medicamentele, este bine sa fie evitat, iar produsele cu eticheta care confirma o certificare bio ofera certitudinea unui continut controlat si mai putin periculos.