Te simti inghesuit(a) in dormitor si nu stii cum poti face aceasta camera de dimensiuni mici sa arate mai bine?
In randurile ce urmeaza vei afla cum sa iti alegi mobilierul de dormitor si ce artificii poti folosi pentru a avea un dormitor mai atractiv. Desi pare greu de crezut, chiar si un dormitor mic poate sa iti ofere tot ce ai nevoie si sa iti faca placere sa petreci timp in el.
De aceea, te invitam sa descoperi ponturile oferite de specialistii in decor interior, pentru a obtine toate avantajele unui dormitor modern si estetic.
1. Alege un plan de amenajare simplu
Cand vine vorba de dormitoare mici, nu exista vreo formula magica referitor la planul de amenajare. Fa lucrurile cat mai simplu si nu incerca nimic iesit din comun. Va fi un perete evident unde va fi amplasat patul. Nu incerca dispunerea patului intr-un colt sau pe diagonala.
Expertii recomanda asezarea patului centrat pe mijlocul peretelui, in loc sa il impingi intr-o parte, langa perete. Este esential sa ai spatiu pentru libera circulatie de ambele parti ale patului, pentru a putea sa-ti faci patul, spre exemplu.
2. Nu ezita sa folosesti culori inchise
Iti place ideea de culori inchise in dormitor, dar ai auzit ca nu e bine sa folosesti acest tip de culori in camere mici pentru ca micsoreaza si mai mult spatiul. Ei bine, expertii sunt de alta parere. Deci, nu te limita la palete de culori ce contin doar alb si crem.
Mai degraba accepta si imbratiseaza camera asa cum este si intra in joc. Pereti in culori precum albastru marin, gri grafit sau verde oliv pot crea dormitoare sic si chiar sexi.
3. Ai grija sa lasi cat mai multa lumina naturala in dormitor
Indiferent de paleta de culori pe care o adopti, fie ea in nuante deschise sau inchise, o cantitate cat mai mare de lumina naturala este necesara intr-un dormitor de dimensiuni mici. Lumina naturala te va ajuta sa eviti sentimentele de claustrofobie dintr-un dormitor ce, in conditii de lumina scazuta, poate parea foarte inghesuit.
Un candelabru pe tavan, lampi de citit pe noptiere si oglinzile pot crea un efect placut, si dupa lasarea intunericului.
4. Foloseste accente de culoare
Iti plac culorile mai reci, precum albastrul si griul, si nu te simti foarte confortabil intr-o camera alba? Daca ai peretii albi in dormitor, te poti juca cu straturi de culoare prin intermediul obiectelor decorative.
O lampa, o cuvertura sau un tablou in nuante de albastru, galben si gri te pot ajuta sa obtii efectul dorit.
5. Piesele de mobilier de dimensiuni reduse nu sunt cea mai buna alegere
Traiesti cu impresia ca piesele de mobilier mici sunt cele mai bune pentru un dormitor de dimensiuni reduse? Specialistii in decor interior spun ca un spatiu mai mic nu inseamna si mobilier mic. De exemplu, noptierele mici arata cel putin ciudat langa o tablie de pat si o saltea mare.
Asa ca, in limita spatiului, opteaza pentru corpuri de mobila in dimensiuni normale. Ele vor ajuta dormitorul sa para mai mare, fiind si functionale in acelasi timp.
6. Creeaza iluzia de spatiu
Afla cateva artificii ce te vor ajuta sa creezi iluzia de spatiu mai mare. De exemplu, alege sa atarni draperiile de tavan, in loc sa lasi loc liber, cum se intampla in cazul galeriilor. Un astfel de truc va ghida ochii in sus, ceea ce va face ca spatiul sa para mai inalt. Si daca tot suntem la capitolul draperii, alege draperii intr-o culoare asemanatoare cu cea a peretilor.
Este o metoda moderna si arata bine intr-un spatiu mai mic, din moment ce ochii nu iti vor mai fi distrasi de contraste.
7. Mentine ordinea si curatenia
Nici o camera nu va arata bine, indiferent de cati metri patrati are, atunci cand este aglomerata cu tot felul de lucruri. Asadar, unul din cele mai simple si ieftine actiuni pe care le poti face, pentru a profita de toti metri patrati avuti la dispozitie, este sa mentii ordinea si curatenia.
Poti sa accesorizezi dormitorul la fel cum faci pentru orice alta camera, dar tine lucrurile ce nu sunt necesare departe.
8. Opteaza pentru piese de decor cu dubla functionalitate
Un dormitor mic inseamna mai putin spatiu pentru mobilier si piese de decor, dar asta nu inseamna ca nu le poti avea pe amandoua. De exemplu, daca nu ai loc pentru un dulap, alege o comoda cu sertare. Iti va oferi spatiu de depozitare, in timp ce iti permite sa asezi una alta deasupra (carti, plante etc.).
Rafturile suspendate sunt si ele foarte utile, din moment ce utilizeaza spatiul gol de pe pereti. Iar daca nu ai loc de un fotoliu, poti opta pentru un scaun. Vei avea unde sa te asezi si sa agati haine la sfarsit de zi sau sa pui perne deoparte cand nu ai nevoie de ele.
In final, cum poti transforma un dormitor mic intr-un spatiu placut? Alege piese de mobilier de dormitor in dimensiuni normale, evitand corpurile de dimensiuni mici.
Poti chiar alege un pat cu baldachin, daca vrei ceva aparte.
Apoi, nu ezita sa alegi culori inchise sau sa adaugi pete de culoare intr-un dormitor predominant alb. Fiecare artificiu din cele prezentate mai devreme te vor ajuta sa obtii efectul dorit, astfel incat sa te bucuri de dormitorul tau.